Enso coaching - blog - kerst - featered

Kerstmis: het moet wel gezellig blijven

Blog by Melissa | 

12 december 2019

Een tricky periode die decembermaand.
Gezellig druk, noem ik het. Aan jou om te bepalen of het vooral gezellig of eerder druk wordt…

Kerst wordt vaak in één adem met stress genoemd. Verplichte familiebezoekjes, druk in de weer om perfecte culinaire hoogstandjes op een mooi versierde tafel te toveren, die boom! Zorgen dat je er ook nog eens leuk uitziet.

En dan die speurtocht naar speciale, vaak al te dure kerstcadeaus…
Begint het angstzweet spontaan op je voorhoofd te parelen? STOP! Nu meteen. Ik denk dat we met z’n allen vergeten zijn waar kerst eigenlijk om draait, het gaat om gezelligheid en om samenzijn. Cliché, I know. Maar je moet toegeven: we zijn de magie ergens halverwege kwijtgespeeld. Ik steek het op de welvaart, op onze manier van leven, we willen vandaag de dag alleen maar meer en meer.

Hoewel kerst synoniem staat voor traditie moet het elke keer anders, beter vooral, origineler zelfs. En daar kruipt uiteraard veel tijd in, een goedje dat we helaas niet op overschot hebben. Geen wonder dat velen onder ons totaal uitgeput en doorgedraaid aan de feestdis schuiven.

Zal ik je wat vertellen? Kerstmis hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Integendeel. Dus haal die muffe doos met kerstballen tevoorschijn en hang ze samen op, bak elk jaar dezelfde kerststronk, dat mag. Maar… kies wel iets dat bij jou past. Dat kan zijn: een avondje films kijken en spelletjes spelen in pyjama. Waarom niet?

Ben je geen held in de keuken, ga dan niet voor ingewikkelde recepten van crèmes en zalfjes en torentjes. Het hoeft ook geen opgevulde kalkoen met kroketten te zijn, waarom geen kaasschotel? Of maak het gezellig met een plateau fruit de mer. Richt de feestdagen zo in zodat je in je beste doen bent. Je moet voorkomen dat kerst een afvinklijstje wordt, accepteer dat je niet alles onder controle hebt, waardeer imperfectie. Ik beloof je: zo zal je meer diepte en voldoening halen uit die eindejaarsmomenten.

Hetzelfde geldt voor cadeautjes, je hoeft niet paniekerig de overvolle winkelstraten af te schuimen om op zoek te gaan naar dat ene perfecte cadeau. Het draait eerder om het gebaar: het feit dat je de tijd neemt om een cadeau uit te zoeken, wordt meer geapprecieerd dan wat erin zit. Allemaal goed en wel, denk je nu, want voor sommige mensen weet je meteen iets leuks, bij anderen heb je geen flauw idee wat ze zouden waarderen. Je zou het hen kunnen vragen, maar cadeaus zijn bedoeld als verrassing. Daarom pak je ze altijd in, niet? De verrassing laat zien dat we moeite hebben gedaan om iets speciaals uit te zoeken. Dus: vragen is geen optie.

Mijn tip is LUISTEREN. Het hele jaar door, mensen hebben veel te vertellen. Uiteraard met hun stem, maar evengoed met hun ogen of met hun hele lijf. Diep vanbinnen weet je precies wat iemand nodig heeft. En als dat niet zo is, dan moet je jezelf misschien de vraag stellen waarom je in godsnaam een cadeautje geeft aan die persoon. Een geschenk mag geen verplichting worden. Je moet het met liefde kunnen geven. Weet je, ons leven zit vol cadeautjes. Niet alleen met kerstmis. Een complimentje geven is net zo goed een cadeau, net als een helpende hand. Dus waarom geen bon voor een namiddagje van jouw tijd met een mooie rode strik errond onder de kerstboom? Dat kan. Zolang we maar afstappen van de idee dat een cadeau altijd groter of duurder moet zijn dan vorig jaar. Zie cadeautjes uitzoeken dus niet als iets waar je snel doorheen moet. Het zoeken zélf is eigenlijk al een beetje kerst. Het draait niet om het resultaat maar… Juist ja, alweer een kanjer van een cliché, maar wel eentje die past bij het zalig (im)perfect kerstfeest.

Zoek je nog een leuk kerstcadeau, groot of klein? In onze Enso pop-upstore vind je heel wat inspiratie en… ons. Wij zijn goed in luisteren. Vertel ons iets over de persoon aan wie je een presentje wil geven en wij gaan aan de slag, op zoek naar een ideaal cadeau.

Tot binnenkort?